Francúzsko: Európski voliči potrebujú nádej na ekonomický rast

26.02.2013 Celý región

Paríž 26. februára (TASR) - Nerozhodný výsledok talianskych parlamentných volieb poukazuje na to, že európski lídri musia svojim voličom poskytnúť väčšiu nádej na ekonomický rast, aby tak vyrovnali bolestivé úsporné opatrenia. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol francúzsky minister financií Pierre Moscovici.

Reagoval tak na výsledky parlamentných volieb v Taliansku, v ktorých žiaden z politických táborov nezískal jasnú parlamentnú väčšinu.

Patová volebná situácia v Taliansku znamená "bezpochyby znepokojenie", uviedol Moscovici a zároveň vyjadril nádej, že stredoľavý líder Pier Luigi Bersani bude schopný využiť svoju väčšinu v dolnej komore talianskeho parlamentu na sformovanie pevnej reformistickej vlády.

"Ak jediným odkazom, ktorý, ako sa zdá, vysiela Európa, je úspora, potom to ľudia v istom bode nemôžu vydržať... Tu by mala byť ďalšia perspektíva - opätovný rast," spresnil šéf francúzskeho rezortu financií.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle dnes zároveň vyjadril nádej, že Taliansko bude môcť rýchlo sformovať novú vládu napriek nerozhodnému výsledku volieb. Westerwelle zdôraznil, že by to bolo nielen v záujme Talianska, ale aj cele Európy, citovala agentúra DPA.

"Keď ide o zvládanie dlhovej krízy v Európe, sme všetci na jednej lodi... Taliansko hrá ústrednú úlohu v úspešnom boji proti európskej dlhovej kríze," povedal Westerwelle.
 

Vyberte región